Sedlecká pivnice

Lenka Čermáková, majitelka restaurace, tvůrkyně low carb zákusků a spisovatelka

Sedlecká pivnice - Lenka Čermáková

Sedlecká pivnice - Lenka Čermáková

Kdy jste začala podnikat? Kolik Vám bylo let?

V oblasti stravování mám 30 letou zkušenost. Naše restaurace Sedlecká pivnice byla první soukromá restaurace otevřena v lednu 1991. Od té doby jsme ušli ohromný kus cesty. Na svém podnikání s manželem stále pracujeme, proto nám nemohou být lhostejné nové stravovací směry.

Nově jsme do našeho restauračního poledního jídelníčku zavedli low carb neboli nízkosacharidové menu, bez cukru, mouky a lepku. Což jsem v roce 2018 rozšířila o pečení low carb dezertů pro veřejnost. Má cukrárenská výroba a provoz restaurace se navzájem doplňují.

Co Vás k podnikání vedlo? Co byl ten impulz?

Začala jsem se zabývat vlastním zdravějším stravováním, to mě přivedlo k low carb stravě. Objevila jsem v ní úžasné možnosti kombinace surovin, které by mě dříve nenapadly a tyto nové možnosti mě nadchly. Mé nové stravování mi dodalo velkou energii a spokojenost sama se sebou.

Časem jsem začala vyrábět dezerty bez cukru a lepku, které jsou vhodné i pro diabetiky nebo celiaky. Poptávka po těchto dezertech mě vedla k nápadu začíst je nabízet i veřejnosti.

Jaké byly Vaše podnikatelské začátky?

Mé osobní podnikání s výrobou zdravých dezertů bylo jednodušší o to, že máme zavedenou restauraci, kde splňujeme všechny hygienické podmínky a s vařením a pečením pro veřejnost máme velké zkušenosti. Nemusela jsem začínat úplně od začátku. Výroba dezertů pouze doplnila nabídku v našem restauračním provozu.

Poptávka z kaváren v Karlových Varech mě až překvapila, protože i v cukrárnách chtějí nabízet zdravější variantu mlsání.

Lidé nyní o své stravě více přemýšlí. Když už si chtějí dát něco sladkého, tak si vyberou zdravější alternativu, kterou nabízím. Tento nový trend byl asi rozhodující v úspěšnosti v mého podnikání.

Co Vám podnikání dalo?

Naše rodinné podnikání v restauraci je založeno nejen na naší práci s manželem, ale i na práci našich zaměstnanců. Na výsledku se podílí více lidí a já osobně mohu ovlivnit konečný výsledek jen částečně. Naproti tomu mé zdravé pečení low carb dezertů (používám značku Leny dezerty) je závislé pouze na mě, to mi přineslo osobně velké potěšení, určitou hravost a především volnost pro mojí kreativitu a vymýšlení nových receptů. V neposlední řadě jsem v sobě objevila skryté nadání pro kombinaci tradičních surovin netradičním způsobem.

Tvořím vždy originály, není to opakující se výroba stále stejných dezertů. V tom vidím ten největší přínos. Jak pro mě osobně, kdy mě má činnost i po 4 letech stále hodně baví, tak pro mé zákazníky, kteří se mnou objevují nové chutě a suroviny.

Co považujete za rozhodující/zlomový okamžik? Jaký byl Váš největší dosavadní úspěch?

Protože se nezabývám pouze jen fyzickou výrobou dezertů, ale také inspiruji ostatní zájemce o low carb stravování svými recepty, hledala jsem cestu, jak o sobě dát vědět. V roce 2019 jsem absolvovala online kurz Podnikání z pláže, kde jsem se naučila, jak svoji vášeň předávat dál prostřednictví online cesty. Napsala jsem od té doby 3 low carb kuchařky, které prodávám v tištěné i elektronické verzi.

Aktivně pracuji na svém blogu www.lenyinspirace.cz a rozšiřuji povědomí o tomto stravování přes Facebook. Již jsem prodala přes 1000 kuchařek, které jsem si sama vydala a distribuovala.

Za další úspěch považuji ocenění mého dezertu: Smetanových matcha tyčinek v soutěži Dobrota Karlovarského kraje za rok 2021 a to 2. místem v kategorii cukrářské výrobky. Mám radost, že se low carb strava dostává do popředí zájmu veřejnosti.

Pořádám také v naší restauraci low carb ochutnávky a workshopy o které je velký zájem.

Máte nějaké podnikatelské sny? Jaké?

Ráda bych ještě více rozšířila své online podnikání, které, když je dobře nastaveno, pracuje za vás. V tomto směru vidím v dnešní době velkou budoucnost i pro ostatní obory podnikání.

Máte nějaké doporučení pro lidi, kteří zvažují, že začnou podnikat?

Moje rada je jednoduchá: Následovat svůj sen, nedbat překážek a jít za svým cílem. Pokud přijdou velké překážky, které vás na čas zastaví, tak se nenechat odradit. Každý den se vzdělávat v oboru a udělat nový krok k tomu, abyste své podnikání posunuli.

V dnešní době jsou velkým pomocníkem sociální sítě, které pro vás mohou úspěšně pracovat, když se naučíte, jak je správně využívat.

V jakém oboru podnikáte?

Restaurační činnost, cukrárenská výroba a vydavatelská činnost.

Podnikáte v oboru, ve kterém jste získala vzdělání, nebo Vás podnikání zavedlo úplně do jiného oboru?

Mám vystudovaný ekonomický obor, ale letitá praxe ve veřejném stravování mě přivedla až k mému nápadu na pečení low carb dezertů.

Zdá se Vám, že podmínky pro rozjetí podnikání jsou nyní jednodušší? Pokud ano, proč si to myslíte?

S přihlédnutím k tomu že již v podstatě soukromě podnikám již 30 let, tak mohu říci, že začínat dnes podnikat není vůbec jednoduché. Na druhou stranu velkou výhodu vidím v online podnikání, které velice usnadňuje cestu k zákazníkům.

V čem se odlišujete od konkurence? V čem jste jiní, než ostatní?

Především v originalitě mých výrobků, stále vymýšlím nové kombinace dekorace a chutě.  Dále se odlišuji v jejich zdravotnímu přínosu a především nabízím alternativu pro celiaky a diabetiky, kteří by si jinak běžné cukrárenské výrobky nemohli dopřát. Myslím, že má práce je prostě užitečná v mnoha ohledech.

Kde můžeme vaše low carb dezerty ochutnat?

Především přímo u zdroje v naší restauraci Sedlecká pivnice (www.sedleckapivnice.cz) dále v Karlových Varech v Kavárně v Havaně (www.vhavane.cz), v Kavárně Pohoda a ve stánku Sladké mámení v OD Varyáda. Low carb dezerty a dorty peču také na zakázku.

Pokud chcete vidět, jak takové dezerty bez cukru, mouky a lepku vypadají nebo chcete vyzkoušet nějaký recept, stačí se podívat na:

Zřizovatelé

Partneři