Kovodřevo.cz

Zdeněk Votípka - spolumajitel

Zdeněk Votípka – truhlářství / kovovýroba

O svůj podnikatelský příběh,  který začal již na střední škole, se s námi podělil Zdeněk Votípka.

Kdy jste začal podnikat? Kolik Vám bylo let?

Postupné zapojování do rodinného podnikání probíhalo už při střední škole. Naplno mne firma vytížila zhruba rok po ukončení VŠ, bylo mi 24let.

Co Vás k podnikání vedlo? Co byl ten impulz?

Od útlého věku jsme byly s bratrem vedeni k tomu „koukat zkušeným pod ruku“ a „umět si poradit“.   Otec začínal s podnikáním v době, kdy mi bylo cca 13 let. Určitou spolupráci na zakázkách si vybavuji už z této doby. Hodně nás oba naučila rekonstrukce rodinného domu a společná výstavba první výrobní haly.

Impuls k tomu zapojit se, bude těžké nalézt. Spíše šlo vždy o přirozenou potřebu budovat rodinný podnik s nejbližšími tak, aby byl dlouhodobě úspěšný.

Proč podnikáte právě v Karlovarském kraji?

Je to kraj, ve kterém jsem se narodil a žiji.

Mohl byste zhodnotit, jaké má podnikání v našem kraji plusy a mínusy?

Plusem i mínusem je určitě blízkost SRN, která sice nabízí teoreticky možnost nabídnout zde naše služby a vytváří v karlovarském regionu určitou kupní sílu, ale na druhou stranu způsobuje odliv řemeslníků. Pokud se jedná konkrétně o Mariánskolázeňsko, chybí dle mého názoru dlouhodobá shoda, jak zatraktivnit region pro střední a mladé věkové skupiny.

Máte srovnání podnikání v Karlovarském kraji a v jiném městě/státě? Pokud ano, mohl byste popsat rozdíly?

Pro toto nemám srovnání.

Jaké byly Vaše podnikatelské začátky?

Začátky firmy jako takové lehké nebyly, především do doby než byla vybudována základna stálých zákazníků. Rodinné podnikání není, podle mého názoru, jednoduché v žádné fázi.

Je něco, co byste po těchto zkušenostech udělal jinak?

Napadá mne snad jen, že jsme měli některá rozhodnutí urychlit před covidem, ale předpokládám, že takový dopad pandemie na obor cestovního ruchu, který je pro náš region stěžejní, mohl předpokládat málokdo.

Pomáhá vám ve vašem podnikání nějaké motto/heslo/citát, kterým se řídíte, který vás žene kupředu?

  • Kvalitní výrobu prodávat jako kompletní službu od A-Z
  • Nebát se inovací a nových cest – stále se učit
  • Využít kontaktů a zkušeností z našich realizací
  • Domluvené platí

Co Vám podnikání dalo?

Možnosti učit se od zkušenějších, spolupracovat na společných projektech s otcem a bratrem a našimi zaměstnanci, kteří jsou v podstatě rozšířenou rodinou.

Co považujete za rozhodující/zlomový okamžik? Jaký byl Váš největší dosavadní úspěch?

Zlomový okamžik si nevybavuji. Nejzajímavější realizace z poslední doby byly interiéry v bazénu LH Svoboda Mariánské Lázně. Abychom vyhověli všem požadavkům  architektky ze Španělska, bylo třeba naučit se mimo jiné některé nové postupy a použít nové materiály. Především realizace atypického zavěšeného podhledu a také trubkového obkladu stěn nám přinesla nejednu výzvu. Výsledkem je dle mého názoru nejhezčí bazénový interiér ve městě. Ze starších realizací mne napadá výroba mlýnského kola pro Přírodní park Prelát v Mariánských Lázních, které je stále v provozu.

Máte nějaké podnikatelské sny? Jaké?

Nevím, jestli je to sen, ale snažíme se dlouhodobě podnikat tak, abychom zbytečně nezatěžovali životní prostředí. Snižujeme energetickou náročnost, naše výrobní hala je kvalitně zaizolovaná, již od roku 2015 provozujeme jednu dodávku s čistě elektrickým pohonem. V současné době realizujeme zkušebně malou FVE. Sny o udržitelném rozvoji vlastně realizujeme dlouhodobě.

Máte nějaké doporučení pro lidi, kteří zvažují, že začnou podnikat?

Dobře připravit podnikatelský plán. Minimalizovat fixní náklady.

V jakém oboru podnikáte?

Vyrábíme a montujeme interiérové prvky jako nábytek, vestavné skříně, kuchyňské linky. Pro hotelové provozy je to pokojový nábytek, vybavení restaurací a kaváren. Pro stálé zákazníky provádíme i servis v podobě oprav nábytku. Nemalou částí našich realizací je atypická výroba z nerez. oceli a hliníku. V poslední době také realizujeme montované celoskleněné příčky pro bazénové provozy a tělocvičny.

Podnikáte v oboru, ve kterém jste získal vzdělání, nebo Vás podnikání zavedlo úplně do jiného oboru?

Jedná se o zcela odlišný obor. Vystudoval jsem SOŠ stavební a Fakultu elektrotechnickou na ZČU.

Zdá se Vám, že podmínky pro rozjetí podnikání jsou nyní jednodušší? Pokud ano, proč si to myslíte?

Podmínky pro začátek podnikání jsou nyní jistě složitější něž před několika lety.

V čem se odlišujete od konkurence? V čem jste jiní, než ostatní?

Preferujeme osobní přístup, hlídáme kvalitu provedení, nabízíme přiměřenou cenu. Neznám žádnou firmu, která by byla schopna hotelu nabízet tak širokou škálu oprav a servisu zařízení.

V čem považujete svoji firmu za inovativní?

Myslím, že málokdo je schopen nabídnout kombinaci našich dvou oborů pod jednou střechou. Snažíme se držet krok s aktuálním vývojem v našem oboru.

www.kovodrevo.cz

Další podnikatelské příběhy

Zřizovatelé

Partneři